Освећење Цркве Свете Марије Египћанке: Радосно Славље у Канзас Ситију

Слава Богу за обилну благодат и милост коју је излио на парохију Свете Марије Египћанке у Канзас Ситију, Мизури. Из скромних почетака 1987. године на трећем спрату градске продавнице у близини центра града, Света Марија сада има трајни дом у прелепом храму посвећеном у славу Бога и поштовању наше преподобне мајке Свете Марије Египћанке.

Његово преосвештенство, Владика Лонгин, стигао је у Канзас Сити за освећење увече у суботу, 13. априла 2024. године, у пратњи Протођакона Милована Гогића, и дипломираних теолога: Стефан Радовић и Мирослава Сретеновића.

На Вечерњем богослужењу са оцем Турбом Квелс, настојатељем цркве Свете Марије Египћанке, саслуживали су свештеници Радомир Плавшић, Томас Колиандро, Јеромонах Алексије Алтшул (један од оснивача парохије), ђакон Јосиф Хенре, ђакон Теофан Фрезијер, и ипођакон Мајк Косановић из парохије Светог Василија Острошког у Лејк Форесту, Илиној.

Његово Преосвештенство постригао је три нова чтеца: Дионисија Хинариса, Јована Флауерса, и Силуана Смита, а затим је рукопроизвео Дионисија у чин ипођакона. Охрабрио их је да озбиљно приступе проучавању Божије речи и да наставе да расту у својој вери и служби Цркви.

Након вечерњег богослужења и вечере са свештеницима Преосвећени је обишао имање ове парохије. Поред Цркве налазе се и Манастир Мајке Божије, – градска урбана монашка заједница. Tу je такође и фарма Џорџа Вашингтона Карвера као и парохијски молитвени пут. [довољно широк пут, којим верници иду читајући псалме и молитве, да би се зауставили у малом парку украшеном иконама и исписаним светоотачким изрекама]. Његово Преосвештенство је провео време на сваком месту, уживајући у лепоти ових места молитве у средини града, и нудећи многе благодаћу испуњене речи мудрости и охрабрења.

У недељу ујутру, Света Архијерејска Литургија и освећење цркве почела је свечаном литијом око цркве. Јутро је било светло и необично топло, а атмосфера је била истовремено свечана и радосна. У овом свечаном чину узели су учешћа многих православни верници из ширег Канзас региона, укључујући многе парохијане цркве Светог Великомученика Георгија из Ленаксе, Канзас.

У својој проповеди, владика Лонгине је нагласио да је освећење цркве радост не само за чланове те парохије, већ за целу епархију и целу Православну Цркву. Говорио је о Цркви као месту где се сједињемо са Богом и са нашим ближњима, месту где Дух Свети обитава, и месту где су светитељи којима је црква посвећена посебно присутни: “Данас смо служили Божанствену Литургију и осетили присуство и учешће Свете Марије Египћанке.”

Владика је додао да након освећења цркве, Анђео улази у ту цркву “и остаје тамо до краја времена”, молећи за све који улазе у храм. Молио се: “Да ова црква буде тврђава и стуб Истине за све који траже правду Божију и спасење своје душе.”

Такође је нагласио да је велики пост време духовне обнове, продубљења вере и омекшавања срца: “Пост је ослобађање од нашег ропства греху, из тамнице овог света, то је напор да се ослободимо диктатуре тела.”

Говорио је о драматичном покајању Свете Марије Египћанке и поставио питање: “Да ли Христос очекује од нас да идемо до истог екстрема као што је учинила Света Марија у покајању за наше сопствене грешне путеве?” Одговор је: “Да, у теорији, Господ жели да и ми одбацимо све наше грехе. Очекује од нас да направимо заокрет у нашим животима и пратимо Њега. Жели да се угледамо на Његову блажену Мајку и светитеље и осетимо колико мало достижемо, и онда, учинимо шта можемо да постанемо бољи људи. Али у пракси, не треба мислити да то може бити учињено једноставним напуштањем овог света, овог друштва … оно што се од нас тражи можда је још теже … морамо се трудити да водимо Христолики живот у безбожном друштву.”

На крају Литургије, Његово преосвештенство је доделио Оцу Турбу епископску грамату у знак признања за његовог труд и рад у изградњи цркве Христове у центру града, његовог христоликог духа и саможртве, и његове неуморне службе своме стаду. Владика се посебно нагласио поштовање и захвалност хору, који предводи Жак Флауерс.
Након Литургије, послужен је славски ручак на којем су Мојсије и Теодосија Адкинс препознати као Кум и Кума, а деца из парохијске школе, ” Гора Тавор школа за Либералне Уметности”, певали и читали речи Светог Писма. Касније те вечери, Његово Преосвештенство је обишао школу у пратњи ученика и наставника Скарлет Луис и Рамона Локриџ.

Ми смо веома захвални Неговом Преосвештенству, нашем Епископу Лонгину, што је допутова у Канзас Сити, молио са нама, осветио наш храм и оставио толико радости и љубави за собом. Наша парохија, коју су основали обраћеници у Православље и која се састоји скоро у потпуности од прелазника у православње, веома је почаствована што је добила тако топлу добродошлицу у Српску Цркву уопште и Епархију новограчаничко-средњезападно америчку.

Света Мати Марије моли Бога за нас!

Share the Post:

Related Posts

Experience the Legacy: St. Sava Monastery and Cemetery

Step into a timeless sanctuary where the relics of St. Mardary grace the serene beauty of St. Sava Monastery and Cemetery. Explore the captivating grounds where the past meets the present, forging a future of faith and enlightenment. Join us in preserving Serbian Orthodoxy and embracing our heritage. You're invited to experience the legacy at St. Sava Monastery—an oasis of tradition, education, and compassion.